Origens

Quan s’inventà el joc dels escacs? Qui en fou l’artífex?

Aquestes preguntes, formulades tan sovint, han adquirit una espècie d’història per si mateixes. Sobre la naturalesa dels escacs s’ha discutit i és seguirà discutint sempre, però hi ha una cosa que sí que és segura: com més és coneixen més fascinadors es tornen.

L’origen es perd dins la nit dels temps. Hi ha diverses versions llegendàries i diverses teories sobre el seu naixement que hom localitza a Egipte, Grècia, Itàlia, Pèrsia, Mesopotàmia, la Xina i sobre tot l’Índia.

Aquests països tenen la virtut de posseir la història més difícil de construir, amb fascinants esdeveniments, les dades dels quals resulten quasi impossibles d’ordenar. La frondositat dels seus llibres de caràcter històric, per on desfilen milers i milers de noms, ja sigui de sobirans ja sigui de diferents zones, envoltats en confuses i laberíntiques faules. La profusió d’idees, i el maremàgnum de fets en caòtic desordre, impossibiliten fixar una data, un país i un sobirà per determinar amb seguretat l’inici del joc dels escacs.

“Realment encara no sabem qui va inventar el joc d’escacs encara que se’n té alguna sospites. Tan aviat com en descobrim els culpables, us ho farem saber.”

Robert Bruce Pandolfi

La Història dels Escacs

Sense moure’ns del MNdE, podrem endinsar-nos de ple en la verdadera Història dels Escacs, amb plafons amb títols com: Orígens històrics, Campions i Campiones del Món, influència del escacs en la cultura occidental, Escacs i les Arts, Els escacs a Catalunya, Petita història del Club d’Escacs Castellar.

Podeu anar al Museu Nacional d’Escacs i coneixer-la. C. de Barcelona cantonada amb c. de Catalunya, Catellar del Vallès

Jocs singulars

El joc català

El joc català d’escacs és un disseny fascinant que es remunta als embriagadors anys 20 quan Barcelona estava gairebé bullint amb l’economia intensiva i l’explosió artística coneguda com el Modernisme. Encara que nombrosos arquitectes, pintors, escriptors, escultor, músics, actors i compositors es van distingir en aquestes dates, el nom per excel·lència -i per mitjà de les seves arts i artesanies- emergeix la figura d’Antoni Gaudí i Cornet (1852-1926) que va ser l’únic que va aconseguir…

Més info

Joc d’escacs de Leonardo da Vinci

L’any 1499, quan els soldats francesos, sota el lideratge de Stuart d’Aubigny, el Comte de Ligny i Gian Giacomo Trivulzio, el mariscal de Milà al servei de Lluís XII, van envair el Ducat de Milà, dos amics, Lucca Pacioli, un italià, el matemàtic, també conegut com el pare de la comptabilitat i Leonardo da Vinci, un dels més grans artistes que mai hagin existit, van ser portats a Màntua sota la protecció de la dedicada entusiasta dels escacs, la marquesa Isabella d’Este.

Més info

Les extraordinàries peces d’escacs de la Illa de Lewis

El mar de les Hèbrides (en gaèlic escocès Cuan Uibhist, ‘mar de Uist’) és la part de l’oceà Atlàntic situada vora la costa occidental d’Escòcia, entre la costa sud de l’arxipèlag de les Hèbrides Exteriors i el nord de les Hèbrides Interiors. Comunica directament amb l’Atlàntic pel sud, i indirectament a través dels diferents estrets formats entre les diverses illes de les Hèbrides Exteriors per l’oest.

Més info

Ströbeck, la ciutat dels escacs

Schachdorf Ströbec és un poble de Saxònia-Anhalt d’Alemanya que des de l’1 de gener de 2010 forma part de la ciutat de Halberstadt. Situat a uns 8 quilòmetres a l’oest del centre de la ciutat, el Schachdorf poble d’escacs és conegut per la seva llarga relació històrica amb els escacs. El primer esment de Strebechi es remunta a 995, quan el rei Otó II d’Alemanya va dedicar la finca Eastphalian Harzgazu…

Més info